38,0009$% 0.39
41,1598€% 0.35
49,2520£% 0.53
3.671,06%-0,21
6.027,00%-0,72
3342570฿%3.46172
Depresyon, kişinin hislerini, düşüncelerini ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Depresyon ruhsal bir hastalık olmasına karşın birçok fiziksel soruna da sebep olabilir. Depresyon, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Peki depresyon nedir ve depresyondan nasıl kurtulunur?
Depresyon Nedir ve Depresyon Çeşitleri
Depresyon ortaya çıkan semptomlara göre çeşitli alt gruplara ayrılır. Bunlardan ilki distimidir. Bu depresyon türü, kişinin artık benliğinin bir parçası olmuştur. Eğer depresif bir ruh hali en az iki yılı geçmişse kişinin distemi olma olasılığı yüksektir. Doğum sonrası depresyon veya öbür ismiyle postpartum, doğumu takip eden iki hafta içerisinde ortaya çıkan depresyon türüdür. Yeni annelerin aşırı üzüntü, endişe ve tükenme duyguları eşliğinde bu depresyona yakalanma ihtimali vardır. Bu depresyona yakalanan annelerin, bebeklerin günlük bakım faaliyetlerini yerine getirebilmesi dahi zordur. Bir diğer depresyon türü olan psikotik depresyon diğer depresyon çeşitlerine göre daha ağır deneyimlenen bir türdür. Hastanın sanrı ve halüsinasyon görme olasılığı oldukça fazladır. İntihar riski oldukça yüksek olduğundan ötürü bu kişilere güçlü antidepresanlar ve elektroşok tedavisi uygulanabilir. Mevsimsel depresyon ise genellikle günlerin kısa olduğu kış ve sonbahar aylarında görülmektedir. Fakat bazı türleri ilkbahar ve yaz aylarında da görülebilmektedir. Genellikle asosyallik ve aşırı kilo alımı ile kendini ortaya çıkarır. Majör depresyon, hayatın tamamına karşı ilgisizlik ve eğlenme hissinin azalmasıyla ortaya çıkar. Genellikle günlük aktivitelerin ertelenmesi, sosyal ve iş ilişkilerinde olumsuzluklar ile kendini gösterir. Bu depresyon türü kişinin yaşamının tüm alanlarına müdahale eder. Kişiyi melankolik bir ruh haline sokar. Depresyonla ortaya çıkan melankolik ruh hali aynı zamanda fiziksel aktivitelerde de kendini gösterebilir. Melankolik ruh haline sahip kişiler fiziksel olarak daha yavaş hareket etmeye başlarlar. Ayrıca bu kişiler nedeni belirsiz keder ve sıkıntı duyarlar. Melankoli ruh hali bazen kabızlık, dikkat ve hafızada yavaşlama, sindirim sistemi hastalıkları ve cinsel yetersizlik gibi sorunlara sebep olabilir. Kısacası beden yaşınız aynı kalır ama zihin yaşınız bir hayli yükselir.
Depresyonda Olduğumu Nasıl Anlarım?
Depresyonda mısınız? Bunu anlamanın en temiz yolu bir psikoloğa görünmektir. Fakat burada en yaygın depresyon belirtilerinden sizlere bahsedelim. Gereksiz ve nedeni belli olmayan umutsuzluk, yorgunluk, suçluluk, değersizlik, karamsarlık gibi boş bir ruh haline sahip olmak.. Günlük aktiviteleri yapmada isteksizlik ve sürekli bir şeyleri erteleme isteği. Sürekli uyku halinde olmak ve fiziksel harekete geçmede yavaşlık, akşamları zor uykuya dalma ve sabahları uyanamama, iştah bozukluğu ve dengesiz kilo hali, sebepsiz sindirim sistemi bozukluğu…
Depresyondan Kurtulma Yolları
Hafif şekilde kendini gösteren bir depresyon dönemi yaşıyorsanız etkili olabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz; Atalarımızın da dediği gibi tebdili mekanda ferahlık vardır. Depresyonun etkisinden kurtulmanın ilk yolu bulunduğunuz mekandan dışarı çıkmaktır. Mümkünse bir ormana veya deniz kıyısına yapacağınız uzun bir yolculuk size iyi gelecektir.
Depresyonun en etkili tedavisi uzman birinden yardım almaktır. Nasıl ki dişiniz çürüdüğünde internetten nasıl dişimi çekerim bilgileri alamıyorsanız, nasıl ki ayağınızı kırdığınızda tedavisini kendiniz yapmıyorsanız ya da ucuz olsun diye arkadaşlarınızla birlikte kendi kendinizi ameliyat etmeye çalışıyorsanız, depresyon gibi ruh hali bozukluklarında da bir psikoloğa gitmek de en zekice yoldur.
Raw Food Diyeti Nasıl Yapılır?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.