34,3054$% 0.31
37,5445€% -0.07
44,9573£% 0.06
2.925,56%1,27
4.957,00%0,97
2158616฿%2.62571
Batıl inançlar, mantıksal bir temeli olmayan inançlar bütününe verilen isimdir. Dilimize Arapça’dan geçen hurafe kelimesi “harafe” yani akıl ve gerçekliğe aykırı olan söz anlamına gelmektedir. Hurafeler; akla, bilime ve mantığa uymadıkları gibi çoğu zaman çeşitli dinlerin adına ileri sürülür ve dine uymayan inançlar olarak da karşımıza çıkabilir. Paranormal olarak kabul edilen olaylar ise bir psikolojik durumu ifade eden hurafedir. Peki batıl inanç nedir ve en yaygın batıl inançlar nedir?
Batıl İnançların Kaynağı
İnsanların batıl inançlara ve paranormal olaylara inanmasının arkasında çeşitli sebepler yatabilir. Bu sebeplerin en büyüğü çaresizliktir. Bilimsel açıdan tedavisi olmayan bir hastalığa kapılmış kişilerin son bir umut olarak batıl inançlara başvurması, geçmişten günümüze her dönemde gerçekleşmiş ve gerçekleşecek bir olaydır. Eskiden veba hastalığına kapılanlar, şimdi ise çok zor tedavisi olan hastalıklarla pençeleşen kişiler en son çare olarak batıl inançları deneyebiliyor. Batıl inançların büyük çoğunluğunu sosyal çevreye uyum sürecinde öğreniriz. Kişiler, sosyal çevresine uyum sağlamak için bazen akıllarına yatmasa dahi bu batıl inançları doğru olarak kabul edebilir.
İnsanlar, tarih boyunca tapındıkları varlıkları somutlaştırma eğiliminde olmuşlardır. Somutlaştırmak, ilk çocukluk evresinde çevremizi anlamlandırmak için başvurduğumuz bir yöntemdir. Bu yöntemi; haç, at nalı, nazar boncuğu gibi farklı nesnelere de uygulamışızdır. Daha sonrasında ise bu nesnelere çeşitli kutsallıklar yükledik. Hurafelerin ortaya çıkmasındaki en önemli etken ise kişilerin yanlış neden-sonuç ilişkisi kurmasıdır. Örneğin başına kötü bir olay gelen kişi o sırada çevresinde siyah kediyi görmesi ve bunu hurafe haline getirmesi yanlış bir neden-sonuç ilişkisine örnek gösterilebilir.
En Yaygın Batıl İnançlar
Geçmişten günümüze çeşitli kültürlerde farklı semboller, hayvanlar, aktiviteler ve sayılar uğursuz veya uğurlu olarak kabul edilmiştir. İşte siyah kedi görmekten doğum günü kutlamaya, dört yapraklı yonca bulmaktan 13 sayısına birbirinden farklı ve ilginç batıl inançlar..
At Nalı
At nallarının şans getireceğine dair inanç, Antik Yunan’a kadar dayanmaktadır. At nallarının hem demirden yapılıyor oluşu hem de hilal gibi ağız tarafının yukarıya bakmasının şans getireceğine inanılırdı. Yunanlıların at nallarının hilale benzetmelerinin sebebi ise hilalin Antik Yunanlarda doğurganlık ve servetin sembolü olarak görülmesidir.
Kapalı Mekanda Şemsiye Açma
Kapalı mekanda şemsiye açmanın kötü şans getireceği inancı ise Mısırlılara dayanır. Mısırlılara göre kapalı mekanda şemsiye açmak, Güneş Tanrısı’nı gücendiren bir davranıştır. Ayrıca bu davranış kişinin evinde bulunan koruyucu ruhları da kaçırabilir.
Kuş Pislemesinin İyi Şans Getirmesi
Sırada özellikle Türkiye ve Rusya’da popüler olan bir batıl inanç var; kuş pislemesi. Bu batıl inancın kökeniyle ilgili bir bilgi yok. Lakin kuş gübresinin en verimli gübre olduğunu düşünürsek, eski insanlar bu verimliliğin kişilere şans getireceğine inanmış olabilir.
Siyah Kedi Görmenin Kötü Şans Getirmesi
Siyah kedilerin kötü şans getireceğine inanmak ise Orta Çağ Avrupası’na dayanmaktadır. O dönemdeki bazı insanlar siyah kedilerin aslında kılık değiştirmiş cadılar olduğuna inanırdı. Hatta salem cadı mahkemelerinde bir kadının siyah kedi beslemesi, cadılık ile suçlanması için yeterli bir sebep olarak görülürdü. Günümüzde dahi halen geniş kitleler siyah kedilerin kişiye olumsuz şans getireceğini düşünmektedir.
13 Sayısının Uğursuzluğu
Birçok farklı kültürde 13 sayısı uğursuz olarak kabul edilir. Hatta Amerika’da yaklaşık 33 milyon insan, 13 sayısının uğursuz olduğuna inanmaktadır. Bu sebeple bu batıl inanç Amerika’ya her yıl 800 milyon dolara mal olmaktadır. Çünkü ayın 13’ünde insanlar evlenmek istemiyor, seyahat etmiyor ve işe gitmekten kaçınıyor. Ayrıca Amerika’daki çoğu gökdelende 13. kat bulunmuyor. Yani 12. kattan direkt 14. kata atlanıyor. 13 sayısı tarih boyunca birçok sebepten dolayı uğursuz olarak kabul edilmiştir. Bunların sebepleri arasında ise darağaçlarının genelde on üç basamaktan yapılması ve Hz İsa’nın katıldığı son akşam yemeğinde 13 kişinin mevcut olduğuna inanılması da bulunmaktadır.
Tavşan Ayağı İnancı
Tavşan ayağının insana iyi şans getireceğine dair batıl inanç çoğu kültürde görülen bir hurafedir. Tavşan ayağının kutsallığı M.Ö. 600’lerdeki kentlere dayanmaktadır. Tavşanların yuvalarını yer altına yapmaları ve onların yardımsever ruhlara daha yakın olduğuna dair bir inanıştan gelmektedir.
Dört Yapraklı Yonca
Dört yapraklı yonca zenginliğin ve şansın sembolüdür. Bazı kültürlerde 4 yapraklı yonca bulmak, bir eş bulmaya yardım edeceği anlamına gelir. Yine bu inanışa göre kişi 4 yapraklı yonca bulursa bu yoncayı yemeli veya ayakkabısında saklamalıdır.
Sağ ve Sol El Kaşıntısı
Sıradaki hurafe ise el kaşıntısı ile para kazanma arasında kurulan bağdan geliyor. Bu inanışta ise kişinin sağ eli kaşınırsa para geleceği, sol eli kaşınırsa da para gideceği anlamına geliyor.
Merdiven Altından Geçme
Yine Antik Mısır’dan kalma bir gelenek; duvara dayalı merdivenin altından geçmek. Mısırlılar’da üçgen sembolü kutsal olarak görülen bir semboldür. Bundan dolayı da o devir insanları duvara dayalı bir merdiven üçgen şeklinde olduğu için arasından geçmemeye özen gösteriyordu.
Doğum Günü Kutlamak
Doğum günü pastası yapma adeti de Antik Yunan’a dayanır. Doğum günü paslarına mum dikmek ise Ay Tanrıçası Artemis için yapılan bir ibadet olup anlamı da kişiye iyi şans getireceğidir.
39 Sayısı
13 sayısına bir alternatif de Afganistan’dan geliyor. Günümüzde Afganistan’ın birçok yerinede 39 sayısı uğursuz olarak kabul edilmektedir. Sebebi ise pek belli değildir.
Çalışmadan Emekli Olmak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.