34,2975$% 0.37
37,4848€% -0.11
44,7862£% -0.07
2.911,38%0,77
4.938,00%0,14
2095481฿%0.1678
Uzay nedir?
Uzay, Dünya’nın, diğer gezegenlerin ve gök cisimlerinin dışında yer alan evrenin geri kalanını kaplayan ve sonsuz olan boşluktur. Uzay denilen kavramın içerisinde tahminen milyonlarca galaksi bulunduğu düşünülür. Galaksilerin içindeyse milyonlarca gezegen ve yıldız sistemi bulunmaktadır. Albert Einstein uzayın elastik bir dokuya sahip olduğunu düşündüğünü ve gezegenlerin ve uzayda bulunan diğer tüm her şeyin bu elastik dokuyu bükmesiyle yerçekiminin oluştuğunu görelilik teorisinde anlatmıştır.
Uzay’da Olmanın Etkileri
Yerçekiminden uzun süre mahrum olmak ve aslında hayatımızdaki önemini fark etmediğimiz yerçekiminin yokluğunda yemek yemek, uyumak, bir şeyler içmek ve genel ihtiyaçlarını gidermek üzerine birçok zorluk yaşanabilir. Astronotların bu duruma alışması oldukça zor olmaktadır. Aynı zamanda yaşanan yeni bir gelişmeyle NASA, uzayda kalmanın DNA üzerinde yüzde yedilik bir değişim yarattığını ortaya koymuştur. Uzay’da olmanın insan bedeninde yarattığı değişiklik DNA ile sınırlı kalmamıştır. Uzaydan gelen astronotların üzerine yapılan testlerde alt beden ve bacakları kontrol eden bölgede ve duyusal algıda değişiklik olduğu görülmüştür.
Uzay Nasıl Bir Yer?
Gök bilimine dair bilgisine sahip olduğumuz güneş, gezegenler, yıldızlar, galaksiler, astroidler ve meteorların tümünü içeren, hacimi ve kütlesi olan tüm gök cisimlerinin içinde yer aldığı boşluğa Uzay denilebilir. Dünya’ya dair öğrendiğimiz kanunların çoğu Uzay’da geçerli değildir. Örneğin, uzayın ışık yılı adı verdiğimiz (saniyede 300.000km) bir uzunluk ölçü birimine sahip olması, yerçekiminin olmaması bu farklı kanunlardan bazılarıdır. Astronomi hakkında araştırmalar devam etmektedir. Kâinat ise uzayı da içine alan geometrik bir sistem olarak kabul edilen bir sistemdir ve sınırsız olduğu düşünülür.
Uzaydaki gök cisimleri arasında henüz tanımlanamayan düzenli ve uyumlu sistemler oluştururlar. Uzayda milyarlarca gök cismi bulunmaktadır. İçinde milyonlarca gök cismini bulunduran gök sistemlerine ise galaksi adı verilir. Güneş sisteminin ve gezegenimizin de dahil olduğu galaksinin adı Samanyolu galaksisidir ve yaklaşık 200 milyar yıldızı içinde barındırır. Yıldızlar ise yoğun gazlardan oluşan çevresine ışık yayan bir gök cismi türüdür. Yıldızlar kendiliğinden ışık ve ısı yayarken, gezegenler Güneş’ten gelen enerjiyi yansıtırlar. Kendiliğinden ışık ve ısı üretemeyen bazı yıldızlar da vardır. Bu tür yıldızlara kuyruklu yıldız denir ve kaynaklarını Güneş’ten alırlar. Uzay’ın içinde başıboş gezen gök taşları da bulunur bunlara Meteor denir. Yörüngesizce dolaşırlar. Bahsedilen Uzay boşluğu mutlak değildir içerisinde az miktarda hidrojen bulunabilir.
Uzay ile ilgili daha çok bilgi edinmek için okunabilecek önemli kaynaklar nelerdir?
Uzay hakkında hala bilinmeyen birçok şey vardır ancak edinilen bilgilerin derlenmesiyle oluşmuş etkili kitaplardan bazıları yazarları ile birlikte aşağıda listelenmiştir.
Astroloji Neden Mantığın Düşmanıdır
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.